Ziet u Jezus?

Ziet u Jezus?

In 1888 schilderde Vincent in Arles Caféterras bij nacht. Kunstanalyticus Jared Baxter betoogt krachtig dat van Gogh hier in de voetsporen trad van Da Vinci met zijn eigen afbeelding van het Laatste Avondmaal.

Als je de lijnen volgt van de straatstenen, de luifel, de sterren, de tafels, alles wijst naar de in wit geklede figuur die de tafels bedient (wat deed Jezus tijdens de Laatste Avond-maal?). Achter hem vormt de deur een kruis. Een donkere figuur verlaat de scène links (Judas), en elf andere figuren blijven aan tafels zitten (de andere discipelen).

Het geel van de luifel boven de tafels duidde op de goddelijke aanwezigheid in van Gogh; het donkerblauw van de nachtelijke hemel op de eeuwigheid.

Naar Theo schreeft hij: “Als ik een vreselijke behoefte aan religie heb, ga ik naar buiten en schilder de sterren.”

[Google: van Gogh, Jared Baxter, laatste avondmaal]

Related Posts

Leave a Reply