Kansel

Kansel

Voor u ziet u de kansel of preekstoel waarop de dominee staat als hij de dienst leidt. Deze is in de Noorderkerk centraal geplaatst met alle zitplaatsen eromheen, zodat zij goed zichtbaar vanuit alle hoeken. Hierdoor is degene die erop staat ook voor iedereen duidelijk verstaanbaar.

Het is niet de oorspronkelijke, eenvoudige kansel uit 1623. Deze is vervangen in 1844 bij de restauratie van architect P.J. Hamer. Wel origineel is de sokkel van zwart en rood marmer waarop deze gebouwd is.

Boven de kansel hangt het zogenaamde klankbord dat een duidelijke functie had in de tijd dat er nog geen elektrische versterking bestond. Predikanten moesten duidelijk praten en het klankbord hielp daarbij om hun stemgeluid te “richten”.

Previous PostNext Post

Related Posts

Leave a Reply