Bijna te laat – Koopmans 2020

Vrijheid herdenken in tijden van Big Data

Volk van Nederland, het is bijna te laat – maar nog niet heelemaal!’ Deze krachtige uitroep deed de Amsterdamse predikant Jan Koopmans in de herfst van 1940. In zijn illegale pamflet Bijna te laat! riep hij zijn landgenoten op in verzet te komen tegen anti-Joodse maatregelen van de Duitse bezetter.

Jan Koopmans was van 1943 tot 1945 predikant van de Noorderkerk. In 2020 is het 75 jaar geleden dat hij, kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, overleed als gevolg van een verdwaalde kogel. In de Noorderkerk staan we dit jaar stil bij de erfenis van deze moedige en visionaire predikant.

Op een later te bepalen datum organiseren we een herdenking over de vraag: wie redt onze vrijheid vandaag? Daarbij laten we ons inspireren door het verhaal van Koopmans: hoe zou hij deze vraag beantwoord hebben in de context van huidige technologische ontwikkelingen van big data? Hoe beoordelen we de digitale bedreiging van onze vrijheid en humaniteit en hoe kunnen we, zoals Koopmans probeerde in zijn tijd, een onzichtbare dreiging zichtbaar maken?

Tijdens de bijeenkomst zullen Amma Asante (politica en voorzitter Landelijke Cliëntenraad), Hanneke Gelderblom (oud-senator en actief in overleg Joden, christenen, moslims), Niels den Hertog (theoloog, gepromoveerd op Koopmans’ publieke spreken) en Lonneke van der Velden (filosoof, onderzoeker Datactive (UvA) en voorzitter Bits of Freedom) vanuit verschillende invalshoeken op het thema reflecteren, gevolgd door discussie en gesprek.

De avond wordt afgesloten met het door cabaretier Freek de Jonge geschreven lied ‘Jan Koopmans’ over de held die deze dominee in zijn ogen was.

De geplande speciale kerkdienst van 3 mei, waarin de Koopmans aangehaald zou worden, wordt ook verschoven naar een latere datum.

 

Related Posts

Leave a Reply