Open brief aan Filemon Wesselink

Try before you die

Beste Filemon

Ik was verrast dat je dinsdagavond 14 oktober de ‘Bijbel in gewone taal’ had meegenomen naar DWDD om als tafelgast van Matthijs van Nieuwkerk in 2 minuten iets te vertellen over je eerste  leeservaringen. Nu je de taal snapt, ontdekte je dat de bijbel een boek is met bizarre verhalen en bovendien vol tegenstrijdigheden zit. Je illustreerde dat met een paar sterke voorbeelden. Eerlijk gezegd vond ik het een beetje jammer dat zo’n prachtig project op deze manier ter sprake kwam. Maar tegelijk was ik blij dat juist iemand als jij ermee kwam. Want in het verleden heb je o.a. via ‘Try before you die’ bewezen dat iets wat ‘bizar’ is, jou niet afschrikt maar juist aantrekt. Jij er dan altijd voor gaat om daar meer van te begrijpen en het zelf te ondergaan. Daarom wil ik je uitdagen een ’try before you die – experience’ aan te gaan. En te onderzoeken waarom zoveel (weldenkende) mensen tot op de dag van vandaag de bijbelverhalen niet als achterhaald en irrelevant ervaren, maar erdoor worden aangesproken en geïnspireerd. Ik nodig je uit naar een bijbelklas te komen om samen met anderen (van binnen en buiten de kerk) een paar van die bizarre verhalen te lezen en ze te ‘proeven’. Misschien vind je de bijbel daarna nog gekker dan nu. Of, dat kan ook, te gek. Maar dan weet je tenminste waar je het over hebt, Zelf zit ik als dominee al meer dan 30 jaar in het vak. Elke twee weken lees ik samen met mensen die niets of weinig met de bijbel hebben uit dat bizarre boek. Al vragend en pratend zoeken we naar de betekenis van wat we lezen en staan geregeld versteld hoe waar die rare woorden zijn. En het aardige is dat juist kritische vragen mijzelf het meeste helpen de tekst al beter te begrijpen. Dus weet je welkom, als je durft…

Paul Visser, Amsterdam

Related Posts

Leave a Reply