De eredienst in Coronatijd

vanaf 1 oktober 2020 hanteren we de volgende uitgangspunten, in aanvulling op eerdere regels. Het doel van de nieuwe overheidsmaatregelen is om de uitbraak van het covid 19-virus in te dammen en tegelijk het maatschappelijke leven niet geheel plat te leggen. Daarbij wordt ook ruimte gegeven aan de kerken om hun samenkomsten te laten doorgaan. Daar kiezen wij ook voor, met extra voorzichtigheid.

– De kerkdiensten gaan op dezelfde wijze door met een maximum van 30 personen die op 1,5 m afstand zitten. We wijzen er nogmaals op dat aanmelding vooraf via de website verplicht is en dat men bij binnenkomst wordt gevraagd naar contactgegevens en naar eventuele gezondheidsklachten die op besmetting kunnen wijzen.
– Daarnaast is het ook te overwegen om thuis de kerkdiensten mee te beleven via de uitzendingen
– Er is geen gemeentezang en we drinken geen koffie na de dienst
– Kinderen gaan meteen bij binnenkomst naar de Kinderkerk
– Het verlaten van de kerk gaat op aanwijzing van de ouderling van dienst om opstoppingen te voorkomen
– Het gemeentebestuur heeft dringend geadviseerd om in publiek toegankelijke ruimtes mondkapjes te dragen; we laten het aan u om bij binnenkomst en vertrek een mondkapje te dragen.
– Andere bijeenkomsten die tot ons kerk-zijn behoren kunnen doorgang vinden met een maximum van 30 deelnemers en op 1,5 m afstand (dat laatste geldt niet voor kinderen en jongeren tot 18 jaar). De verantwoordelijken zullen per activiteit beslissen of deze kan/moet doorgaan. De catechisaties, het jeugdwerk en de cursus Geloof belijden gaan door en naar andere activiteiten wordt nog gekeken.
– Ook de kringen kunnen gewoon doorgaan: op een locatie waar op 1,5 m kan worden samengekomen (de kerk of andere locatie) of in kleine groepen opgesplitst (max. 3 gasten per huis) of op digitale wijze. De keuze voor de manier van samenkomen ligt bij iedere kring.
– Vergaderingen zullen indien mogelijk digitaal plaatsvinden

-———

Eerdere berichtgeving:

Vanaf 1 juli gaat de kerk verder open, zodat we vanaf dat moment gemeenteleden de gelegenheid kunnen bieden om te komen.

Binnen alle diensten hebben we te maken met de geldende regels van het RIVM: als u grieperig bent, verkouden bent of keelpijn hebt, kom u niet. Toegang is alleen op vooraanmelding en we houden afstand tot elkaar in lopen en zitten. En verder moeten we streng zijn, anders gaat het ons niet lukken.

Met ingang van zondag 1 juni 2020 gelden de volgende regels:

– Kom op tijd! De kerkdeur gaat om 10.00/18.30 uur dicht; laatkomers komen niet meer binnen.
– Meld u aan bij binnenkomst bij de gastheer/vrouw bij de deur en volg vervolgens de instructies van de gastheer/vrouw in de kerkzaal op bij het plaatsnemen en bij het vertrekken.
– De garderobe gebruiken we niet.
– Houd u aan de gemarkeerde looppaden.
– Neem plaats waar dat is aangegeven.
– Families (3+) bij voorkeur in de banken, singles en stellen op de stoelen.
– Blijf niet kletsen in de kerkzaal of in het gangpad.
– Er is alleen voorzang en dus geen samenzang.
– De collecte is alleen digitaal (Chrch-app of website)
– Er is geen koffiedrinken na de dienst.
– Geen handenschudden, ook niet met de predikant na de dienst.
– WC-gebruik alleen bij hoge nood.
– Houd 1,5m afstand.
– Doop en zegening met handoplegging kan plaatsvinden binnen de 1,5 meter en met fysiek contact op basis van het feit dat predikant als contactberoep is aangemerkt.

Het hele gebruiksplan kunt u hier downloaden.
Voor de Zaterdag Open Kerk gelden aanvullende maatregelen. U kunt deze hier vinden.
In het algemeen: bedenk goed of u komt. Het coronavirus is niet weg en kan ook in de Noorderkerk aanwezig zijn. Gebruik uw gezond verstand en neem uw eigen verantwoordelijkheid hierin. Bedenk dat de diensten online toegankelijk zijn en blijven.
We zullen de regels regelmatig evalueren en bekijken op effectiviteit en uitvoerbaarheid. Ook houden we de richtlijnen van het RIVM en de vertaling daarvan door de PKN/PKA in de gaten. We hopen uw medewerking en begrip voor alle regels.