De eredienst in Coronatijd

Vanaf 1 juni gaan we met meer mensen de eredienst houden in de Noorderkerk. Het gaat vooralsnog om slechts kleine groepen mensen (tot maximaal 30). Daarom hebben we als kerkenraad besloten om voor de diensten in juni specifieke groepen te betrekken in de dienst.

Vanaf 1 juli gaat de kerk (waarschijnlijk) verder open, zodat we vanaf dat moment gemeenteleden de gelegenheid kunnen bieden om te komen. Dat gaat wel op specifieke uitnodiging/aanmelding naar postcodegebieden van Amsterdam e.o., verdeeld per morgen- en avonddienst. Daarover komt nog een nadere mededeling. We vragen dus nog even uw geduld.

Binnen alle diensten hebben we te maken met de geldende regels van het RIVM: als u grieperig bent, verkouden bent of keelpijn hebt, kom u niet. Toegang is alleen op vooraanmelding en we houden afstand tot elkaar in lopen en zitten. En verder moeten we streng zijn, anders gaat het ons niet lukken.

Met ingang van zondag 1 juni 2020 gelden de volgende regels:

– Kom op tijd! De kerkdeur gaat om 10.00/18.30 uur dicht; laatkomers komen niet meer binnen.
– Meld u aan bij binnenkomst bij de gastheer/vrouw bij de deur en volg vervolgens de instructies van de gastheer/vrouw in de kerkzaal op bij het plaatsnemen en bij het vertrekken.
– De garderobe gebruiken we niet.
– Houd u aan de gemarkeerde looppaden.
– Neem plaats waar dat is aangegeven.
– Families (3+) bij voorkeur in de banken, singles en stellen op de stoelen.
– Blijf niet kletsen in de kerkzaal of in het gangpad.
– Er is geen Kinderkerk en ook geen crèche.
– Er is alleen voorzang en dus geen samenzang.
– De collecte is alleen digitaal (Chrch-app of website)
– Er is geen koffiedrinken na de dienst.
– Geen handenschudden, ook niet met de predikant na de dienst.
– WC-gebruik alleen bij hoge nood.
– Houd 1,5m afstand.
– Doop en zegening met handoplegging kan plaatsvinden binnen de 1,5 meter en met fysiek contact op basis van het feit dat predikant als contactberoep is aangemerkt.

Het hele gebruiksplan kunt u hier downloaden.

Voor de Zaterdag Open Kerk gelden aanvullende maatregelen. U kunt deze hier vinden.

In het algemeen: bedenk goed of u komt. Het coronavirus is niet weg en kan ook in de Noorderkerk aanwezig zijn. Gebruik uw gezond verstand en neem uw eigen verantwoordelijkheid hierin. Bedenk dat de diensten online toegankelijk zijn en blijven.

We zullen de regels regelmatig evalueren en bekijken op effectiviteit en uitvoerbaarheid. Ook houden we de richtlijnen van het RIVM en de vertaling daarvan door de PKN/PKA in de gaten. We hopen uw medewerking en begrip voor alle regels.