DOORVERWEZEN

Onlangs sprak ik haar: een oudere dame die vlak bij de Noorderkerk woont, maar er tot voor kort nooit binnen was geweest. Ooit was ze wel gedoopt in Jakarta, maar haar ouders hadden er verder weinig aan gedaan. Een paar weken terug was ze (71 jaar later!) in de ochtenddienst. Na afloop sprak ze me aan en zei: ‘Ik ben ook zo’n tobber.’ Ze had een stukje van de uitzending gezien waar Kees van der Staaij (SGP) in gesprek ging met de bekende Amsterdamse zanger Dries Roelvink. De zanger had het kamerlid toevertrouwd dat de angst voor de dood hem vaak stevig te pakken had. De SGP-voorman had daar met veel begrip op gereageerd en hem tegelijk geadviseerd daar met mij over in gesprek te gaan. ‘Ik viel middenin het programma’, vertelde de vrouw, ‘net toen Van der Staaij uw naam en die van uw kerk noemde. Ik heb het gelijk opgeschreven, want daar zit ik ook mee. Kunt u me helpen?.’ Ik stond verbaasd. Dat van Dries was inmiddels bekend. Het haalde meerdere kranten. Maar dat deze onbekende vrouw op die verwijzing was afgegaan en nu voor me stond, was een complete verrassing. We maakten een afspraak. Ze wond er geen doekjes om. Elk sterfgeval in haar omgeving greep haar aan en ze snapte niet dat er op veel begrafenissen en crematies zo luchtig over de dood werd gepraat. Tegelijk zei ze heel eerlijk: ‘Ik heb nooit geloofd en weet ook niet hoe dat moet.’ Na wat gepraat te hebben, bleek ze vroeger het ‘Onze Vader’ op school geleerd te hebben. Ze kon het na al die jaren achter elkaar opzeggen. Ik heb haar toen maar verteld over die Vader, die Vader blijft, al zijn wij soms jaar en dag heel ver van huis. Verhaald ook dat ze bij Hem terecht kan met die gegeven woorden: Vader, vergeef ons onze schulden! God haar dan niet afwijst, maar met ontferming en blijdschap onthaalt. Verrast keek ze me aan. Alsof ze het toch nog net niet helemaal vertrouwde, vroeg ze: ‘Zou u dat ook tegen Van der Staaij zeggen?’ Ik knikte en zei: ‘Ik zou niks anders weten.’ Ze liep gelijk door naar de Noorderkapel om er werk van te maken. We bidden dóór dat Dries zich ook nog meldt…

Paul Visser, pionier-predikant Noorderkerk (Amsterdam)

Related Posts