Afgelopen NoorderPodium: 23 maart 2011

“God,waarom?!”

Lijden. Een zaak van leven en dood.

Waarom lijden? Waarom ziekte? Waarom onrecht? 63% van de Nederlanders is wel eens met deze vragen bezig zo blijkt uit een groot onderzoek in opdracht van Alpha Nederland. Het merendeel van hen vraagt zich geregeld af of er meer is tussen hemel en aarde.

God en lijden dus. Hierover gingen Antoine Bodar en Frenk van der Linden met elkaar in gesprek. Diverse indringende zaken kwamen aan de orde in brieven die beide sprekers aan God hebben gericht (Brief A.Bodar – (Brief F.v.d.Linden). Bestaat God na Auschwitz of is dat juist het bewijs dat het Kwaad bestaat? Hoe stijgen wij boven het lijden uit en wat is de plaats van vergeving hierin? Waar halen we kracht vandaan om te vergeven? Op de vraag naar de zin van het lijden kwam onder andere naar voren dat het louterend werkt, je daarin verbindingen kunt aangaan met anderen doordat je weet wat een ander doormaakt en zo tot geestelijke rijpheid komt.

In de tweede helft van de avond kwam in het bijzonder naar voren wat de lijdensgeschiedenis van Jezus Christus ons hierin te zeggen heeft naar aanleiding van een ets van Rembrandt over de kruisiging. Volgens Bodar was Hij bij uitstek degene die geleden heeft terwijl Hij nooit zonde had gedaan en ook nu komen natuurrampen over mensen heen die daar geen schuld aan hebben. Frenk van der Linden ziet het lijden meer Darwinistisch als een lot uit de loterij waar de wereld sterker uit naar voren komt. Gelovigen accepteren volgens Bodar het lijden als een mysterie en worden getroost door de overgave aan God.

U kunt hier klikken op de videofragmenten

Terug luisteren kan hier

2011-03-23-1930 -A.Bodar vs F.v.d.Linden

Related Posts

Leave a Reply