0e etappe

De Noorderkerk.

• 15 juni 1620 eerste steen, grondplan is combi tussen Grieks kruis en achthoek.
  • Kansel van elke kant te zien, op deze manier werd in deze kerk voor het eerst in de geschiedenis architectonisch recht gedaan aan het Protestants ideaal dat het gepredikte Woord centraal staat in de kerkdienst.
  • 2 klokken, grote klok slaat de hele uren (inscriptie: “Verbum Domini in aeternum”), kleine klok slaat de halve uren.
  • Ontwerp Noorder nagevolgd in grote kerk Maassluis, Nieuwe of Noorderkerk Groningen en Neue Kirche in Emden, Duitsland.

Loop de kerk uit, via de hoofduitgang onder het bord met de 10 geboden. Ha de trappen af en blijf even staan.

• Monument Jordaanoproer, Eenheid is de sterkste keten
  • Jordaanoproer, 4 juni 1934
  • Drie mensen die bijeen gehouden worden door een brede band. Degene die vooraan in de strijd gaat is een vrouw. Sofie Hupkens, kunstenaar en maker van het beeld, gaf hiermee de belangrijke rol van vrouwen weer in de opstand: de man op de barricaden, de vrouw in het huis om eten voor de strijders te maken.
  • Beeld onthuld door één van de deelnemers aan het oproer en zijn kleinkinderen.

Ga linksom de Noorderkerk. Sla de hoek om en stop bij het plakkaat aan de muur.

• Oorlogsgedenkteken omgekomen Jordaanbewoners die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog
  • Haan: teken voor waakzaamheid
  • Zandloper: teken voor tijd
  • Korenschoof: teken voor brood/voedsel
  • Zon: teken van levensvreugd
  • Westertoren: teken van de Jordaan
  • “Blijf altijd waakzaam mensenkind voor brood en mensen vreugd! De vrijheid zij u welgezind, geen dwang maar vree en deugd.”
  • 3 mei 1950 onthuld door de weduwe van verzetsstrijder Cornelis (Nelis) Marinus (1908-1944).

Ga door naar de volgende etappe of terug naar startmenu.